Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

28.5.2017. 19:43
Komemoracija u Čakovcu
 



I ove se godine održala komemoracije za žrtve holokausta u Čakovcu. Komemoracija se održala na Židovskom groblju i potpredsjednica Židovske općine gospođa  Claude Benko je podsjetila na strahote kroz koje su prošli Židovi Čakovca. Govor je također održao dr.Ognjen Kraus predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Židovske općine Zagreb , a molitvu i Kadiš vodio je glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević uz asistenciju g. Hura.



Na komemoraciji su se okupili preživjeli Židovi iz Čakovca, Varaždina ,  a došli su i iz Slovenije. Prisustvovali su i predstavnici gradskih vlasti. Nakon komemoracije okupilli su se u hotelu na kratkom druženju gdje se pridružio i predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal (nakon operacije).



Ovo je prilika da se podsjetimo da je Židovska općina u Čakovcu jedna od najstarijih općina , osnovana 1780. godine od četiri obitelji pristigle iz Burgenlanda. Groblje (staro) osnovano je 1794, sinagoga je izgrađena 1836 ,  obnovljena 1876. a srušena 21.svibnja 1944. godine.

Židovska općina Čakovec  je prije II. svjetskog rata imala 800 članova, a u Holokaustu je ubijena većina članova, vratilo se samo njih 53. 



Već je 1941, kada je Mađarska okupirala Međimurje,  počelo proganjanje Židova , koje je kulminiralo  nakon okupacije Njemačke  19. ožujka 1944.   Tada počinje nemilosrdni progon Židova. Uhapšeni su predsjednik i ugledni članovi kao taoci. U travnju (26.4.) 1944. su Židove sabrali u sinagogi i školi, a njihove stanove zapečatili i popisali imovinu. Protjerano je 605 Židova u logor u Nadji -Kaniži i  između 17. i 29. svibnja su poslani u Auschwitz , gdje su većinom ubijeni u krematoriju. 

Nakon dolaska tzv. Strelastih križeva (Nyilaskeresztes part)  su preostale  Židove (većinom žene iz mješovitih brakova)  odveli 20. studenog u logore ali je dio oslobođen od Crvene armije .