Gdje sam? Skip Navigation Links Naslovnica i novosti

Novosti

21.4.2019. 19:55
Dan planete Zemlje
Happy Earth Day May Peace Prevail On Earth International  We thank you dear Earth!We love you dear Earth! ... Opširnije


20.4.2019. 22:38
Council of Europe
Council of Europe STATEMENT ... Opširnije


20.4.2019. 17:40
Pesah u Izraelu
Israel News In Israel, young Jews more likely to keep Passover than their parents    By Maayan Jaffe-Hoffman ... Opširnije


20.4.2019. 11:07
Pesah u Židovskoj općini Zagreb
Hag Pesah SameahU Židovskoj općini Zagreb organizirane su  seder - večere,  u petak 19. i u subotu 20.travnja,  u povodu velikog židovskog praznika kojim se slavi odlazak i oslobođenje židovskog naroda iz Egipta, prije oko 3.300 godina. ... Opširnije


20.4.2019. 10:06
Pesah
Primili smo čestitke od Claims konferencije Dear colleagues and friends,   We wish you a wonderful, happy and Kosher Pesach hol... Opširnije


17.4.2019. 9:44
In memoriam
Napustila nas je naša draga članica i prijateljica  Bianka Prelević Lewy  Ljubljana 8.9.1929- Za... Opširnije


16.4.2019. 17:16
Srce
Israeli scientists reveal world’s first 3D printed heart with human tissue Scientists in Israel unveiled ... Opširnije


16.4.2019. 17:04
Komemoracija
Prenosimo sa stranice Europskog  Židovskog kongresa Croatian Jews, Serbs, Roma and anti-fascists gather at WWII site Jewish, Serb, anti-fascist and Roma groups came together to comm... Opširnije


14.4.2019. 10:36
Izrael, Izbori
Jerusalem Post Israel Elections NETANYAHU: THIS IS A NIGHT OF INCREDIBLE VICTORY ... Opširnije


14.4.2019. 10:11
Izrael
JERUSALEM (JTA) — The Israeli spacecraft Beresheet crashed while attempting to land on the surface of the moon. “If at first you don’t succeed, try again,” Prime Minister Benjamin Netanyahu said from SpaceIL’s control... Opširnije

 

Općenito o WEB stranici

Ova je WEB stranica nastala iz potrebe da se omogući članstvu i zainteresiranima dostupnost najnovijim vijestima i događajima u svijetu i u našoj zajednici.

Tijekom posljednjih 17 godina, od svog osnutka, Udruga je odigrala značajnu ulogu u ostvarivanju priznanja i prava svojih članova- osoba koje su preživjele holokaust- te u dobivanju pripadajuće odštete, potpore ili priznanja. Organizirala je brojne ankete, konferencije, izložbe, predavanja, istraživanja, publikacije, radionice, seminare, rekreaciju i druženja ( Najpoznatije je "Opatija").

Član je najvećih međunarodnih organizacija u Svijetu i u Europi, ima široku mrežu smradnih institucija, prima relevantne materijale, izvještaje i znanstvene priloge. Predsjednica udruge dr. Švob Melita je potpredsjednica Svjetske organizacije preživjelih (New York) i sekretar Europske organizacije (EUAS- Amsterdam).

Udruga je, zajedno sa istraživačkim i dokumentacijskim centrom Cendo, radila na bazi podataka za žrtve Holokausta u Hrvatskoj (sa oko 20.000 imena). Baza je osnovana 2001. godine te je u toku proteklih godina primila veliki broj upita, dodatnih informacija i zahtjeva za ispravkom podataka. Sada se ti podaci unose u bazu i zbog toga www.cendo.hr za sada nije dostupan za pretraživanje.

Podaci iz baze žrtava holokausta koji su tiskani u knjizi „dr. Melita Švob - Židovi u Hrvatskoj - židovske zajednice“, 2004. godine, također trebaju dopune. Baza je poslana u Yad Vashem, sa kojim usko surađujemo, i na njihovoj WEB stranici se može pretraživati.

Posebnu zahvalnost za stvaranje baze dajemo osobama koje su preživjele holokaust čiji su podaci iz njihovih zahtjeva za Švicarski fond, CEEF penzije, Hardship i druge fondove, intervjua i publikacija, uz suglasnost, korišteni za rad na bazi.

Rubrike "Novosti", Dokumentacija", "Multimedija", "Publikacije i istraživanja", "Galerija" i "Bibliografija" donose najvažnije rezultate istraživanja, anketa, analiza i izvještaja s konferencija i međunarodnih organizacija, te o događajima u zajednici.

Veliki projekt "preživjeli Holokausta u Hrvatskoj", koji je odobrila i financirala Claims konferencija omogućio je rad na pionirskom poduhvatu - sakupljanju dokumentacije i podataka o osobama koje su preživjele Holokaust u Hrvatskoj i čija je se baza podataka u radu i moći će se znanstveno koristiti.

Pozivamo Vas da nas kontaktirate i šaljete svoje priloge.

Važne međunarodne organizacije

Claims Conference
http://www.claimscon.org
Yad Vashem
http://www.yadvashem.org
WFJCSHD – World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust and Descendants
http://www.holocaustchild.org
European Association of Jewish Survivors of the Holocaust
http://www.eu-as.org/uc
Židovska općina Zagreb
http://www.zoz.hr