Gdje sam? Skip Navigation Links Naslovnica i novosti

Novosti

25.7.2018. 9:04
JDC
... Opširnije


25.7.2018. 8:12
novosti iz Claims conference
Primili smo od Claims conference slijedeće pismo o najnovijim pregovorima sa vladom Njemačke koja je omogućila izvjesno povećanje potpore za osobe koje su preživjele Holokaust,  a koje žive u Centralnoj i istočnoj Europi. Preživjeli u ovo... Opširnije


10.7.2018. 18:13
Njemačka
Central Council welcomes increase in state funding The German Federal government has sign... Opširnije


10.7.2018. 17:45
UN
UN chief urges vigilance against antisemitism and discrimination of all kinds July 10, 2018 ... Opširnije


9.7.2018. 21:43
Izrael
Netanyahu: I won’t allow polygamy in the State of Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu stated on Monday that he would not tolerate any poly... Opširnije


8.7.2018. 21:06
Nova arheološka otkrića u Izraelu
Archaeologists uncover gate to biblical city of Zer By Tamara Zieve , Jerusalem Post Archaeologists have uncovered the entrance gate to the biblical city of Zer during excavations c... Opširnije


8.7.2018. 20:27
Filmska nagrada za film o holokaustu
Drama about Holocaust denial takes top prize at Czech film festival ... Opširnije


7.7.2018. 18:55
Engleska
UK Jewish community rejects new Labour Party antisemitism guidelines ... Opširnije


7.7.2018. 18:30
tehnika
This Tiny Box Will Help You Relax In Terrible Summer Heat. The Idea Is Genius! The CoolAir was designed by two Sw... Opširnije


7.7.2018. 15:47
Ljubljana
Primili  od  gospodina Roberta Waitla, direktora Židovskog kulturnog centra u Ljubljani poziv da prisustvujemo svečanom postavljanju spomen pločica (Stolpersteine) na mjesta gdje su nekada živjeli Židovi Donosimo poziv i objašnje... Opširnije

 

Općenito o WEB stranici

Ova je WEB stranica nastala iz potrebe da se omogući članstvu i zainteresiranima dostupnost najnovijim vijestima i događajima u svijetu i u našoj zajednici.

Tijekom posljednjih 17 godina, od svog osnutka, Udruga je odigrala značajnu ulogu u ostvarivanju priznanja i prava svojih članova- osoba koje su preživjele holokaust- te u dobivanju pripadajuće odštete, potpore ili priznanja. Organizirala je brojne ankete, konferencije, izložbe, predavanja, istraživanja, publikacije, radionice, seminare, rekreaciju i druženja ( Najpoznatije je "Opatija").

Član je najvećih međunarodnih organizacija u Svijetu i u Europi, ima široku mrežu smradnih institucija, prima relevantne materijale, izvještaje i znanstvene priloge. Predsjednica udruge dr. Švob Melita je potpredsjednica Svjetske organizacije preživjelih (New York) i sekretar Europske organizacije (EUAS- Amsterdam).

Udruga je, zajedno sa istraživačkim i dokumentacijskim centrom Cendo, radila na bazi podataka za žrtve Holokausta u Hrvatskoj (sa oko 20.000 imena). Baza je osnovana 2001. godine te je u toku proteklih godina primila veliki broj upita, dodatnih informacija i zahtjeva za ispravkom podataka. Sada se ti podaci unose u bazu i zbog toga www.cendo.hr za sada nije dostupan za pretraživanje.

Podaci iz baze žrtava holokausta koji su tiskani u knjizi „dr. Melita Švob - Židovi u Hrvatskoj - židovske zajednice“, 2004. godine, također trebaju dopune. Baza je poslana u Yad Vashem, sa kojim usko surađujemo, i na njihovoj WEB stranici se može pretraživati.

Posebnu zahvalnost za stvaranje baze dajemo osobama koje su preživjele holokaust čiji su podaci iz njihovih zahtjeva za Švicarski fond, CEEF penzije, Hardship i druge fondove, intervjua i publikacija, uz suglasnost, korišteni za rad na bazi.

Rubrike "Novosti", Dokumentacija", "Multimedija", "Publikacije i istraživanja", "Galerija" i "Bibliografija" donose najvažnije rezultate istraživanja, anketa, analiza i izvještaja s konferencija i međunarodnih organizacija, te o događajima u zajednici.

Veliki projekt "preživjeli Holokausta u Hrvatskoj", koji je odobrila i financirala Claims konferencija omogućio je rad na pionirskom poduhvatu - sakupljanju dokumentacije i podataka o osobama koje su preživjele Holokaust u Hrvatskoj i čija je se baza podataka u radu i moći će se znanstveno koristiti.

Pozivamo Vas da nas kontaktirate i šaljete svoje priloge.

Važne međunarodne organizacije

Claims Conference
http://www.claimscon.org
Yad Vashem
http://www.yadvashem.org
WFJCSHD – World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust and Descendants
http://www.holocaustchild.org
European Association of Jewish Survivors of the Holocaust
http://www.eu-as.org/uc
Židovska općina Zagreb
http://www.zoz.hr