Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.6.2013. 18:42
U Kijevu memorijal Babi Yaru
 

In Kiev, Jewish Agency board takes in ceremony for planned Babi Yar memorial    June 24, 2013 5:37pm



(JTA) — World Jewish leaders participated in a ceremony at the site of the Babi Yar massacre in Kiev, where a new memorial is to be constructed. Members of the Board of Governors of the Jewish Agency for Israel, currently meeting in Kiev, were among those who attended Monday’s ceremony.

Svjetski židovski lideri su sudjelovali na ceremoniji koja je održana  na mjestu gdje  će se podignuti  novi memorijal  Babi Yar masakru u Kijevu. Članovi Glavnog odbora Židovske agencije u Izraelu, koji ima sastanak u Kijevu, bili su također prisutni na ceremoniji. "Model" memorijala je otkrio Alexander Levin, predsjednik "Svjetskog foruma Židova koji govore ruski" i predsjednik Židovske zajednice u Kijevu.



Izgradnja  Memorijala treba početi slijedećih mjesec,i a očekuje se da traje dve i pol godine. U memorijalu će biti izložen povijesni materijal, stvari koje su pripadale žrtvama, dokumenti iz nacističkih arhiva , film i intervjui preživjelih. Tu će biti Židovski centar i sinagoga što će simbolizirati obnavljanje židovskog života.



U septembru 1942, u samo dva dana, ubijeno je preko 33.700 ukrajinskih Židova. Tada su okupacione njemačke trupe prisilile lokalne Židove da uđu u klanac kod Babi Yara i streljali ih. Tu su nacisti ubili i tisuće drugih osoba. Memorijal,  koji je bio podignut prilikom 35-godišnjice je spomenuo samo "građane Kijeva i ratne zarobljenike", a 1991. je podignut spomenik  Holokaustu u obliku menore.