Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.9.2010. 22:19
Internacionalna konferencija u Yad Vashemu o Poljskoj
 

Sa www.eurojewcong.org prenosimo članak "International conference at Yad Vashem to explore Polish attitudes towards Jews".

slobodan prijevod

Istraživači iz Poljske, USA i Izraela će na konferenciji prezentirati svoje nove rezultate istraživanja različitih aspekata ponašanja u Poljskoj, u "Post-holocaust" eri.

Govoriti će se kako se poljsko društvo i narod nose sa činjenicom da se Holokaust u najvećoj mjeri odigrao u njihovoj sredini.

Kako su Židovi ,koji su preživjeli Holokaust, ponovno izgradili svoj život u Poljskoj.

Na konferenciji će se razmatrati poljsko društvo -kroz anti-semitske pogrome, koji su bili odmah nakon rata, zatim kroz komunističko razdoblje, pad komunizma - sve do danas.

Konferencija "The Aftermath of the Holocaust: Poland 1944-2010" održava se od 3-6 listopada 2010. u Internacionalnom institutu za istraživanje Holokausta u Yad Vashemu, a organizira je "Diana Zborowski centar za studij vremena nakon Shoah".

Dekadama, nakon uništenja poljskih Židova, dominirale su studije Holokausta, ali tek u posljednje vrijeme postoji i interes istraživača za život onih koji su preživjeli Holokaust.

Na konferenciji će biti prezentirana istraživanja o prvim susretima preživjelih sa poslije-ratnim poljskim društvom, o pogromu u mjestu Kielce, o ponovnoj izgradnji židovskog života u Poljskoj, o poslijeratnoj emigraciji Židova iz Poljske, o porijeklu i rezultatima antisemitskih kampanja u komunističkom režimu..

Jan Tomasz Groos, dati će uvodno predavanje- esej sa povijesnom interpretacijom -  o interakciji između Židova i lokalne poljske populacije u toku rata, osobito o pljačkama i ubijanju..

On je autor knjige : The destruction of the Jewish community in Jedwabne, Poland and Fear Anti-Semitism in Poland After Auschwitz.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht342 Kb