Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.4.2010. 19:13
Mirogoj- komemoracija žrtvama Holokasta
 

Ove godine je na Mirogoju održana dostojanstvena komemoracija u spomen na žrtve Holokausta. Prisustvovali su brojni predstavnici vlasti na čelu sa premijerkom Kosor, predsjednikom Josipovićem, potpredsjednikom Friščićem, predstavnicima  grada Zagreba,  OSCE, manjina, vjerskih organizacija, diplomatskog kora, boračkih organizacija i Jasenovca, te brojnim preživjelim Holokausta i njihovim potomcima. 

Rabin Prelević je održao molitvu, čitana su imena stradalih, održan je mali koncert - sve je bilo dostojanstveno i s mjerom.

Ove godine je Yom Hashoa posvećen preživjelima, što je u svom govoru istaknuo i predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske dr. Kraus. Apelirao je, ponovno i ponovno, na povrat židovske imovine koja bi pomogla i preživjelima da dostojnije prožive svoje stare dane.

Spomenuo je  Udrugu Holokaust preživjelih u Hrvatskoj, Istraživački i dokumentacijski centar Cendo te  Svjetsku organizaciju preživjelih koja zastupa njihove interese.

Claims conferencija zastupa preživjele u pregovorima  s Njemačkom o oblicima i načinu kompenzacija  za preživjele, a od Hrvatske  logoraši ne primaju nikakve naknade.

Za preživjele u Hrvatskoj neki oblici pomoći dobivaju se tek od pada Berlinskog zida,  i sve do sada u manjem obimu nego što su dobivali Židovi u drugim zemljama od  završetka II. svjetskog rata.

No uprkos stradanjima i gubitku svojih članova obitelji i imovine, Holokaust preživjeli su započeli novi život, doprinijeli  društvu

i danas su važni dio Židovskih općina.