Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.4.2010. 21:20
Pomoć osobama koje su preživjele Holokaust i danas žive u Izraelu
 

Iz Web stranice "Haaaretz.com" prenosimo članak od Dane Weiler-Polak: Holocaust survivors get subsidy for medicine, with some exception:

Članak govori o odluci Ministarstva socijalne skrbi u Izraelu, koje je nakon višemjesečne debate, donijelo odluku da će 80.000 osoba koje su preživjele Holokaust, moći primiti  naknadu za više od 90% plaćanja njihovih "farmaceutskih" računa.

Sporazum, postignut među Ministarstvima za socijalna pitanja, zdravstvo i za financije, će stajati državu NIS    
50 milijuna i pokriti će se budžetom predviđenim za Holokaust preživjele, za njihove razne potrebe uključujući medicinsku njegu, dentalne radove, naočale, pomagala za sluh itd.

Osobe koje su preživjele Holokaust, a starije su od 75 godina, neće trebati plaćati više od NIS 100 za lijekove koje normalno dobivaju (maksimum 125 NIS). Ta će se prava automatski primjenjivati iz baze podataka . Podaci Minsitarstva socijalne skrbi pokazuju da je više od 80% Holokaust preživjelih starije od 75 godina.

Ministarstvo nastavlja svoje stalne sastanke sa predstavnicima Claims konferencije i Kompanije za restituciju ( Company for restitution of Holocaust victims assets) kako bi se nadoknada za lijekove bila 100%.

Istraživanja JDC Brookdale instituta I JOINT-a, koja se odnose na stanje Holokaust preživjelih u Izraelu, su zaključila da mnogi od njih pate od kardiovaskularnih problema i kroničnih bolova koštanog sistema. Studija je također pokazala da preživjeli pate od "Anxiety attack"  ( napada straha) i polovina njih smatra da je njihovo zdravstveno stanje slabo.

Predsjednik " Foundation for the benefit of Holocaust Victims in Israel", gospodin Ze'ev Factor, žali zbog zakašnjenja ovog dogovora, jer oko 30 preživjelih umire dnevno.

Factor  također izražava svoje nezadovoljstvo sa definicijom tko će zadovoljiti kriterije za pomoć.

"Država Izrael je odlučila da se  svatko tko je bio na teritoriji okupiranoj od Hitlera ne treba uvijek smatrati da je "preživjeli Holokausta", već da je "Holocaust refuge" - izbjeglica Holokausta.

Oni koji su priznati kao "preživjeli  Holokausta" u Izraelu su samo oni koji su bili u njemačkim logorima smrti. Svi oni koji su se sakrivali godinama ili imali arijske dokumente, ne smatraju se Holokaust preživjelima.

Oko 100.000 osoba, koje žive među nama,  nisu bili u logorima smrti i nisu bili pod prijetnjom (neposredne) smrti, ali oni su također bili izloženi patnjama čije posljedice i danas osjećaju.

Ja smatram da svaki Židov, koji je živio pod Hitlerovom okupacijom od 1939 do 1945 godine, je "Holokaust preživjeli", i nije pitanje koliko je bio pogođen ili gdje je bio skriven.

Oni su živjeli u stalnom strahu u toku pet godina i oni su "Holokaust preživjeli" isto kao što sam i ja, koji sam bio u Auschwitzu. Moje stajalište nije prihvaćeno."

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
ćlanakmht390 Kb