Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.1.2015. 9:28
Auschwitz posjeta preživjelih
 

Survivors gather for historic anniversary at Auschwitz

January 26, 2015

KRAKOW, Poland (JTA) — Holocaust survivors gathered in Krakow on the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz amid unease regarding the safety of Jews in Europe. Some 100 survivors from 19 countries — each with a child, grandchild or companion — are expected to attend official ceremonies on Tuesday at the site of the former concentration camp in Oswiecim. The journeys of the guests — most of them in their 80s and 90s – were sponsored by the World Jewish Congress and the USC Shoah Foundation.



U Krakovu su se sakupili Židov, koji su preživjeli Holokaust na 70-godišnjici oslobađanja Auschwitza i tom su prilikom izrazili zabrinutost zbog nesigurnosti za Židove u Europi. Došlo je oko 100 preživjelih iz 19 zemalja Europe, svaki sa svojom djecom, unucima ili pratiocima, kako bi prisustvovali službenoj ceremoniji na mjestu nekadašnjeg logora u Oswiencinu. Njihovo putovanje ( a oni u stari 80 i više godina) je sponzorirao World Jewish Congress (WJC) i USC Shoah Foundation, biznismeni i ostali gosti.




Ronald Lauder , predsjednik WJC, će pozdraviti ceremoniju koju su organizirali Auschwitz-Birkenau State Museum i International Auschwitz Council. Među tisućama gostiju biti će lideri zemalja, Steven Spielberg, osnivač Shoah fondacije i drugi gosti.
U Njemačkoj će Internacionalni dan sjećanja na Holokaust biti održan širom zemlje, a Josef Schuster, predsjednik Central Council of Jews in Germany, je kazao da će se Židovi uvijek sjećati Holokausta, ali da ga se trebaju sjećati i "ne-Židovi" te da ga poučavaju i uče o njemu. U isto vrijeme, rekao je, da se povećava opasnost za Židove i njihove zajednice i zato ne smijemo "zatvoriti oči" pred tim pojavama.




[
Back ]