Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.12.2013. 17:08
Bijela Kuća o pomoći "preživjelima"
 

Biden: White House to help Holocaust survivors


December 11, 2013 10:12am


WASHINGTON (JTA) – Vice President Joe Biden said the White House will work with the Jewish community to help Holocaust survivors living in poverty. Speaking at the American Jewish Joint Distribution Committee’s Centennial on Tuesday, Biden said the White House will appoint a special envoy at the Department of Health and Human Services to act as a liaison for survivors and the nonprofit community organizations that serve them.


Potpredsjednik  USA Joe Biden je kazao da  će "Bijela kuća" raditi , zajedno sa Židovskom zajednicom , na pomoći za one koji su preživjeli Holokaust, a žive u bijedi. U govoru na sastanku Američkog JOINT komiteta, Biden je,  u srijedu,  rekao da će Bijela kuća imenovati specijalnu osobu u  Odjelu za zdravlje i servis, koja će biti  veza sa preživjelim i organizacijama  u zajednici koje će služiti za to.


Ustanoviti će se VISTA program kako bi se povećao broj volontera koji će pomagati preživjelima. Također će se ustanoviti javno-privatno partnerstvo kako bi se povećali fondovi za organizacije koje rade sa Holokaust preživjelima..



" Danas je naša zemlja napravila veliki korak prema pomoći potrebnim preživjelim Holokausta" rekao je Michael Siegal, predsjednik Židovske federacije za Sjevernu Ameriku. Ima oko 120.000 preživjelih Holokausta u USA, od kojih oko 25% živi ispod praga siromaštva.


 "Židovska federacija će nastaviti rad na fondovima za socijalne servise za preživjele, a mi ćemo se osloniti i na najavu potpredsjednika da će posvetiti tome specijalnu pažnju" rekao je  Jerry Silverman iz CEO organizacije. To će omogućiti preživjelima Holokausta da ostare na mjestima koja će biti povoljna  za  zdravlje, komfor , sigurnost i dignitet toj ugroženoj populaciji.