Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.9.2019. 15:22
Vilnius
 
Vilnius, a hub of Torah study destroyed by Nazis, to get new yeshiva

September 23, 2019 

(JTA) — A rabbi in Vilnius, the capital of Lithuania, is opening there what he says is the city’s first yeshiva, or Jewish religious seminary, since World War II. The Vilna Yeshiva will have about a dozen students when it opens this fall, Rabbi Sholom Ber Krinsky, the Chabad-Lubavitch movement’s emissary to Vilnius, told the Jewish Telegraphic Agency.

Rabin   Sholom Ber Krinsky ( Chabad-Lubavitch) će u  Vilniusu,  glavnom gradu Litve, otvoriti židovski  religijski seminar- prvu Ješivu nakon  II. svjetskog rata. Ješiva će se otvoriti ovu jesen i imati  desetak  studenata.  Krinsky  i ostali učitelji će podučavati "tinejđere" koji će doći iz židovskih religioznih obitelji , iz nekoliko zemalja , da studiraju u ješivi , i imati će potpuno školovanje. Ješiva će se financirati od privatnih donatora. 

Vilnius je imao mnogo , na desetke,  ješiva i sinagoga  prije Holokausta kada je bio glavno središte židovskog  i religioznog života. Nacisti su , zajedno sa lokalnim s kolaboracionistima, ubili preko 90% litvanskih Židova. Danas  u Litvi ima oko 3.000 Židova i u Vilniusu ima jedna sinagoga- Choral sinagoga,  koja je upotrebi.