Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

13.11.2018. 9:14
učitelji u Izraelu
 

The Jerusalem Post

Report: Israeli teachers least respected worldwide

Of the countries surveyed, only Brazilian teachers were revealed to have a lower status in the eyes of the public than Israeli teachers.

By
November 13, 2018 
    

Israeli teachers are among the least respected worldwide, a global survey published by the London-based Varkey Foundation has revealed. The Global Teacher Status Index 2018 questioned 1,000 members of the public in each of 35 countries to evaluate the social standing of teachers in their societies and consider how it may impact education systems. 

Of the countries surveyed, only Brazilian teachers were revealed to have a lower status in the eyes of the public than Israeli teachers, unchanged from the 2013 index.  At the other end of the spectrum, China, Malaysia, Taiwan and Indonesia respect their teachers more than all European countries.

Izraelski učitelji su među najmanje cijenjenim na svijetu pokazalo je globalno istraživanje Varkley Fondacije (London). Status učitelja na svijetu 2018 godine  se ispitivalo  na 1000 članova u svakoj od 35 istraživanih zemalja kako bi procijenili socijalni status učitelja u društvu  i kakav je utjecaj  u edukacijskom sistemu. 

Od ispitivanih zemalja samo su učitelji u Brazilu imali niži rang u očima publike, nego učitelji u Izraelu ( što je nepromijenjeno od 2013.godine) . Na drugom kraju spektra  China, Malaysia, Taiwan i Indonesia  cijene svoje učitelje više nego sve Europske zemlje. Postoje razlike kako se učiteljska profesija gleda u općoj populaciji i kako učitelji cijene sami sebe.

U Izraelu rangiraju učitelje slično kao nisko rangirani socijalni rad, a sami učitelji  smatraju da su više rangirani- slično njegovateljima. U Rusiji i Azijskim zemljama učitelje stavljaju u  visoki rang kao i medicinare. To je zato  što u oko 50% zemalja smatraju da profesija podučavanja predstavlja  osobnu potporu slično kao socijalni  rad.

Slijedeće pitanje je bilo; da li bi voljeli da njihova djeca budu učitelji; 
oko 20% je kazalo da ne  bi , 30% vjerojatno ne bi,  a samo 5%ispitanih je kazalo da bi željelo da njihova djeca  imaju učiteljsku profesiju.

Bila su pitanja o plačama, kako status učitelja djeluje na učenike, Tamo gdje je  status učitelja bolji, bolji su i rezultati učenika.
Ispitivani učitelji nisu toliko svjesni svog statusa i smatraju  da se zapravo ne zna  i ne razumije što oni rade...