Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.11.2018. 16:42
Obilježavanje 100-godišnjice završetka I. Svjetskog rata
 
Prenosimo sa Jutarnjeg  lista   
AUTOR    Hina , Jutarnji.hr.  OBJAVLJENO:  11.11.2018. u 13:10 


UZNEMIRUJUĆA MACRONOVA PORUKA TIJEKOM GOVORA PRED SVJETSKIM LIDERIMA

 'Bojim se da se negdašnji demoni ponovno bude...'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju se prisjetio krvavog Prvog svjetskog rata i njegovih žrtava, naglasivši kako danas povijest prijeti da će se ponoviti, te da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu "prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale".


"11. studenoga 1918. bio je prije sto godina. Čini se daleko, ali je zapravo bilo jučer. Tragovi rata nisu se nikad izbrisali, ni na tlu Francuske, ni u Europi ni na Bliskom istoku, ni u sjećanjima ljudi", rekao je Macron pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta, te čelnika međunarodnih organizacija okupljenih u Parizu na obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

"Povijest prijeti da će se ponoviti", kazao je francuski šef države i dodao kako se boji da "se negdašnji demoni ponovno bude".

"Nove ideologije manipuliraju vjerama, povijest prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tijekom", rekao je, poručivši svojim kolegama kako "moramo prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale".

Svoj je govor, u kojem je naglasio i važnost francusko-njemačkog prijateljstva, te stvaranja Europske unije i Ujedinjenih naroda nakon Drugog svjetskog rata, završio riječima: "Živio mir među narodima i među državama, živjele slobodne države svijeta, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska".

Na svečanosti pod Slavolukom pobjede okupilo se 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Ceremonija je započela zvonjavom zvona pariške crkve Notre Dame i preletom zrakoplova koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave. Macron je stigao oko 11 sati, po aveniji Champs-Elysees, zajedno sa svojim gostima, do Slavoluka pobjede gdje se održava središnja proslava.

Svi su stigli zajedno, u nekoliko autobusa, na stotinjak metara od tog pariškog spomenika, a potom su ostatak do njega prešli pješice.

Jedino su američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin stigli u svojoj organizaciji.

Trumpu je pritom pred automobil istrčala žena golih grudi s natpisom Femen, ali je brzo svladana, dok je Putin na Slavoluk pobjede stigao u posljednjem trenutku.

Nakon francuske Marseljeze, Macron je obavio smotru počasnih postrojbi, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali izvatke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. studenoga 1918., na dan potpisanog primirja.Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic, her husband Jakov Kitarovic, and Finnish President Sauli Niinisto attend a commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of World War One, at the Arc de Triomphe, in Paris, France, November 11, 2018. Francois Mori/Pool via REUTERS  Francois Mori/Pool / REUTERS 

Pod posebno podignutom natkrivenom tribinom svečanosti prisustvuju, većina zajedno sa suprugama i supruzima, Trump, Putin, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdogan, Justin Trudeau, čelnici UN-a, Europske unije, NATO-a. Među svjetskim čelnicima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.