Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.5.2010. 20:10
Umrla je Luci beba Petrović -dugogodišnji aktivist židovskih zajednica
 

preneseno sa WEB stranice  www.savezscg.org

Nema ni jedne značajnije delatnosti Saveza kojoj Beba nije dala doprinos, bilo da je reč o radu omladine, pravnim pitanjima, međunarodnoj saradnji, muzejskoj delatnosti, organizaciji letovanja, organizaciji rada opština i Saveza, izdavačkoj delatnosti, radu komisija, koordinacionih odbora, saradnji sa ustanovama u zemlji, kao i mnogim drugim projektima i poslovima.

Jedna delatnost kojom se bavila svim srcem od septembra 1999. do kraja 2009. godine jeste sakupljanje i objavljivanje sećanja na najteže vreme u životu jevrejske zajednice u Evropi, na vreme Holokausta.

Kao rezultat tog projekta, koji je inicirala u saradnji sa dr Etom Najfeld, publikovano je pet knjiga „Mi smo preživeli - Jevreji o Holokaustu“, za šta je dobila visoko priznanje - Megilu.

Mazal (Luci Petrović) rođena je 12. oktobra 1925. u Beogradu, od oca Moše Mevoraha i majke Vide, rođene Kapon.

Za dugogodišnji rad u jevrejskoj zajednici, Savez je u septembru 1991. zasadio u Izraelu gaj na njeno ime.

Pismo sućuti koje će se čitati na skupu posvećenom radu i djelovanju Luci Petrović

Mala sala Jevrejske opštine Beograd

 24. maj 2010. u 18 sati

Kralja Petra 71a/II

 

 

U  SPOMEN  NA  NAŠU  LUCI  PETROVIĆ

 

 Več i sam naslov mojeg priloga govori  da je Luci Petrović «naša», svih nas sa prostora ex-Jugoslavije, iako će njen odlazak najviše pogoditi  zajednicu u Srbiji.

 

Moje  prve uspomene i dojmovi o tadanjem Savezu jevrejskih opština Jugoslavije- kada smo se sastajali u Beogradu,   vezani su uz djelovanje

Luci Petrović.

 

Nije bilo ni jedne značajnije akcije u kojoj nije sudjelovala ili je poticala , tako da je nekako postalo normalno poistovjetiti Savez i Luci Petrović ili obratiti se na Luci bilo da se radilo o velikom ili malom problemu.

 

Moje su prve uspomene uglavnom vezane za rad Koordinacije sekcija židovskih žena Jugoslavije u kojemu je također Luci imala značajnu ulogu i doprinijela njenom učlanjenju u  ICJW -internacionalni council of Jewish women, što je onda bio «revolucionarni» korak. O tome smo se prisjećale na proslavi 135-godišnjice osnivanja ženske organizacije u Srbiji.

 

Njena potpuna posvećenost, bez obzira na godine i probleme,  najviše je došla do izražaja u  radu na seriji sjećanja preživjelih Holokausta i te su knjige

najljepši spomen na njen veliki doprinos ne samo zajednici Srbije, nama u zemljama nekadašnje Jugoslavije,  već i u svjetskim razmjerima – u  pothvatu bez premca.

 

Neka joj je slava i hvala

 

 

Melita Švob,

Predsjednica udruge Holokaust preživjelih u Hrvatskoj i

Predsjednica Unije židovskih žena Hrvatske

 

 

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
webmht337 Kb