Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.9.2017. 23:06
Židovska općina Zagreb -Europski Dan židovske kulture i baštine
 
U Židovskoj općini Zagreb organiziran je izvanredan "Dan otvorenih vrata" u povodu Europskog Dana židovske kulture.

Program je bio odlično odabran i izveden. 

Najprije je otvorena izložba Duška Šibla " Pokret-dodir" u Galeriji Kranjčar. 

Zatim je vrata otvorio Židovski muzej u Palmotićevoj 16 kojega je organizirala Mira Wolf  i uz filmsku projekciju zadivila posjetioce.Goste je pozdravio  predsjednik  dr. Ognjen Kraus, kroz program vodio glumac Rene Medvešek, a organizatori  Dean Friedrich i Saša Cvetkovič  su  budno pazili  da sve bude besprijekorno. 


Poseban doživljaj bio je koncert Tamare Obrovac i Matije Dedića posvećen židovskoj glazbenoj tradiciji u dijaspori.

U prepunoj sali uglednih gostiju, na čelu sa gradonačelnikom Bandićem, uz mnogo  prijatelja,  rodbine i članova  bez daha smo slušali  umjetnički obrađene  melodije koje su nas podsjećale na davne dane djetinjstva . Izvanredne interpretacije  pjesama Tamare Jurkić na hebrejskom jeziku ( uz savjete  Lajle Šprajc)  imale  su toliko duše i topline da su nas ganule.


Izvanredni umjetnici Matija Dedić i Tamara Obrovac oživili su nam jedan svijet kojega smo gotovo zaboravili i šteta što se to nije snimilo, a svakako bi trebalo ponoviti u pravoj koncertnoj atmosferi,  bez neprestanog  škljocanja reporterke.Kraj su nam uljepšale svojim domjenkom marljive Marija i Biba i ponudile  prepuni stol "delicija", slanih, kiselih, ljutih , slatkih  pa i vodenih (lubenica).