Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

31.7.2017. 20:19
knjižnica
 


This 400-year-old Jewish library survived Hitler and the Inquisition

Ova 400  godina stara Židovska biblioteka je preživjela i Hitlera i Inkviziciju


AMSTERDAM (JTA) — Livraria Ets Haim is the world’s oldest functioning Jewish library. As such, it is no stranger to the prospect of imminent destruction. Founded in 1616 by Jews who fled Catholic persecution in Spain and Portugal, the three-room library is adjacent to Amsterdam’s majestic Portuguese Synagogue in the Dutch capital’s center.
 
Amsterdam (JTA). " Livraria Ets Haim"  je najstarija židovska biblioteka na svijetu,  koja je u funkciji. Osnovana je 1616. od Židova koji su bježali od progona u Španjolskoj i Portugalu. Sastoji se od  biblioteke u tri prostorije,   uz veličanstvenu "Portugalsku sinagogu" u Amsterdamu. Njena kolekcija ima 30.000 knjiga,  pretežno rukopisa,  napisanih od osoba koje su bježale pred Inkvizicijom na Iberijskom poluotoku ili od njihovih potomaka. 


Najstariji dokument  je kopija " Mishneh Torah" zakona židovskog religijskog prava čiji je autor   Rabbi Moshe ben Maimon, olo  Maimonides, i datira iz 1282. godine. No u ovoj knjizi koja je u biblioteci nedostaju  neki dijelovi kao posljedica inkvizicijske cenzure ili  izdvajanja od  Židova koji su konvertirali na kršćanstvo.


"Ets Haim" je imala sličnu sudbinu.  Kada su 1940. nacististi napravili invaziju na Nizozemsku ,  gdje je 75% Židova ubijeno, nisu srušili Portugalsku sinagogu niti  su spalili  biblioteku.  već su ju preselili  u Njemačku,  gdje je pronađena , sa malo oštećenja, nakon rata. Vraćena je u Amsterdam,  ali židovska zajednica nije imala sredstava da sačuva kolekciju u odgovarajućim uvjetima , te je poslana 1979. u Izrael.

Nakon  obnove zgrade za biblioteku , koja je izgrađena 1675. kolekcija je vraćena u Ansterdam 2000. godine. Sada uz najnoviju tehnologiju knjižničari žele biblioteku učiniti dostupnom  zainteresiranim  širom svijeta i da  se osigura , prema riječima voditelja knjižnice (kuratora) Heide Warucke,  da  znanje  u tim knjigama nikada  se više ne izgubi. 

Nacionalna knjkižnica Izraela je partner koji će omogućiti  slobodnu "online" dostupnost biblioteke....