Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.7.2017. 17:25
Francuska
 Anti-Zionism is new anti-Semitism, France’s Macron declares at Holocaust memorial

Anticionizam je novi antisemitizam izjavio je Macron na Holokaust memorijalu

PARIS (JTA) – French President Emmanuel Macron condemned anti-Zionism as a form of anti-Semitism at a commemoration of the 75th anniversary of the Vel d’Hiv deportations.
“We will never surrender to the expressions of hatred; we will not surrender to anti-Zionism because it is a reinvention of anti-Semitism,” Macron said Sunday in Paris.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron  je u nedjelju prilikom komemoracije 75 godišnjice deportacije Židova optužio anticionizam da je oblik antisemitizma. Rekao je: "Mi se nikada nećemo prepustiuti  osjećajima mržnje  s i nikada se nećemo složiti sa anticionizmom jer je to obnova sntisemitizma.

U noći od 16 na 17 srpanj 1942 su tadašnji francuski policajci  zatočili više od 13.000 Židova  na Winter stadionu (Velodrome d'hiver). Muškarci, žene i djeca su bili zatočeni 4 dana u strašnim uvjetima bez dovoljno vode, što je dovrlo do brojnih fatalnih završetaka  uključujući i samoubistva. Zatim su Židovi transportirani , dijelom sa francuskim željezničkim vagonima , u nacističke logore smrti u Istočnoj Europi.


Macron i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su bili među više od 1000 ljudi koji su prisustvovali ceremoniji.Ceremonija se održala kod spomenika koji je podignut na mjestu gdje je bio stadion ( koji je srušen  prije desetaka godina). Netanyahu, koji je djelomičnmo govorio i francuski, je zahvalio Macronu na pozivu na ceremoniju što smatra značajnom porukom  o prijateljstvu izmežu Francuske i Izraela , koji mojžraju biti zajedno u borbi s  militantnim Islamom. 

Mnogi raniji francuski političari su priznali odgovornost svoje zemlje za ubijanje gotovo četvrtine židovske populacije. Macron je izjavio da i on nastavlja stajališta prijašnjih predsjednika koji su priznali odgovornost za događaje na Vel d' Hiv.

dalje čitajte u originalnom članku


Not a single German was involved,” Macron said, adding that he rejects “those who wish to say that Vichy’s France wasn’t representative of the French nation because “the Nazis knew they could count on the obedience” of that government and thousands of Frenchmen serving it. He also praised Frenchmen who saved Jews....

In April, Marine Le Pen said: “France, as a nation, is not responsible for” what happened at Vel d’Hiv,.... 

Earlier this month, the Communist Party of France condemned Netanyahu’s attendance at the Vel d’Hiv commemoration.  

Natan Sharansky, chairman of the board of the Jewish Agency, praised Macron’s declaration on anti-Zionism.