Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

14.7.2017. 17:45
Rumunjska
 
Romanian Survivors of death camps to get compensation

Rumunjski  Židovi preživjeli iz logora smrti 
dobiti će kompenzaciju


President of the Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference) Julius Berman announced on Wednesday that Jewish survivors of the Holocaust era “death trains,” pogrom and subsequent open ghettos in Iasi, Romania, will be eligible to receive compensation pensions.

Predsjednik Claims conferencije Julius Berman je objavio , u srijedu, da će preživjeli iz  pogroma, "vlaka smrti" i pratečih otvorenih geta u Iasiju ,Rumunjska.  biti podobni da dobiju kompenzacijsku penziju. Ta je objava uslijedila nakon pregovora sa njemačkom vladom početkom mjeseca srpnja. Specijalni "pregovarač" Claims konferencije  ambasador  Stuart Eizenstat, je rekao :  Užasi koje su prošli Židovi u Iasiju su konačno prepoznati nakon više od 70 godina. Ovi su preživjeli pretrpjeli nezamislive patnje.Za one koji su još među nama, mi smo uspjeli pridobili "malu mjeru pravde".

U Iasi pogromu  i "vlaku smrti"  je ubijeno oko 15.000 Židova. Oni Židovi koji su preživjeli masakre u pogromu su bili prisiljeni  uči u vagone vlaka, gdje su ostavljeni danima- dok je vlak polako putovao između gradova. Većina je umrla od dehidracije " suffocation" i ludila. Oni koji su ostali u Iasiju  su morali živjeti u posebnom dijelu grada u "otvorenom getu" u teškim uvjetima i stalnoj opasnosti da ih pošalju u "radne logore",  uz stalne batine i okrutnosti  njemačkih i rumunjskih vojnika.