Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

10.7.2017. 11:02
Pluralizam
 

American Jews really care about pluralism. But it’s not just about pluralism.


Whatever you call it, last week’s clash between American Jewish leaders and the Netanyahu government felt louder, angrier and more significant than previous clashes over pluralism in Israel.
That may be because it wasn’t only about pluralism.

Iako je posljednjeg tjedna sukob između američkih židovskih lidera i  vlade koju vodi Netanyahu izgledao glasniji, ljuči i značajniji nego raniji sukobi oko pluralizma u Izraelu,  to nije bilo samo zbog "pluralizma". Ne-ortodoksne grupe  se teško bore za mjesto i riječ na Zapadnom Zidu - žele  da se njihova  verzija Judaizma tretira sa poštovanjem u Izraelu. 

To što   je dana veća kontrola  nad konverzijama Haredi Ortodoksnom glavnom rabinatu, nego  kontroverzni zakon o konverzijama , za njih predstavlja još jedan znak da reformski  i konzervativni lideri nemaju autoriteta i legitimiteta u Izraelu. 

Oni smatraju da je Izrael jedino mjesto u Zapadnom svijetu gdje je  ograničena zakonom  sloboda Židova da se vjenčaju i  obavljaju religiozne aktivnosti ( worship) onako   kako žele.   

Oni smatraju,  također,  da je štetno  da je njihov religijski identitet, koji je generacijama star ( i koji dijeli većina dijaspore),  samo simbolično prisutan u domovini židovskog naroda.

 Bilo je i incidenata u kibucima gdje su došli omladinci iz USA. Još je teže kada ortodoksni političari u Izraelu tretiraju liberalni Judaizam lošije nego što tretiraju  one koji uopče nemaju religije i što  imaju  tako malo pozitivnog utjecaja  u Izraelu  gdje je većina  sekularna.

Osim tih uzroka,  za ljutnju USA Židovskih grupa , postoje i drugi razlozi i drugi  su faktori u igri: politika, psihologija i strategija.