Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

27.4.2017. 18:14
povrat imovine
 
US envoy on Holocaust issues urges Eastern European nations to return stolen Jewish property

USA specijalni  povjerenik za pitanje Holokausta traži da istočno-europski narodi vrate židovsku otetu imovinu

 US povjerenik za pitanja Holokausta  Thomas Yazdgerdi je na važnoj konferenciji u Briselsu, koja je posvećena pitanjima iz Terezinske deklaracije  (2009 ),  napravio zahtjev da istočnoeuropske zemlje  ostvare svoje obećanje i ponude restituciju imovine koja je oteta od Židova. On je tražio da se ostvari "pravda" za preživjele i njihove obitelji  za njihovu ekspropriranu imovinu. Treba utjecati na zemlje da restituiraju ilegalno otetu komunalnu i privatnu imovinu njihovim pravim vlasnicima u skladu s principima Terezinske deklaracije.

Istaknuti su primjeri Poljske i Rumunjske  koje su donijele zakone o povratku ali se primjena odlaže. Iako je  proces povratka  imovine ili kompenzacije za nju u zapadnoj i centralnoj Europi započeo 1950-tih godina i od onda rastao, u većini  zemalja istočne - Europe  većina otete imovine nije vraćena.

dalje čitajte u originalnom članku:


“Too many survivors are living in poverty, without adequate welfare support, while some states and individuals continue to benefit from properties wrongfully seized from Jewish people during the Holocaust,” Gideon Taylor, the organization’s chair of operations, said at the conference.