Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.5.2012. 7:14
konferencija EUAS-a u Zagrebu
 

U Židovskoj općini Zagreb održati će se međunarodna konferencija "European association of Holocaust survivors - EUAS"  , od 1-3 lipnja. 

Konferenciju organiziraju EUAS, Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj, Židovska općina Zagreb i predstavnik židovske nacionalne manjine Zagreba. Organizacioni odbor vodi dr.Švob Melita.Konferencija započinje u petak navečer sudjelovanjem preživjelih Židova iz Engleske, Nizozemske, Poljske, Švedske, Slovačke, Izraela, Srbije i  Hrvatske na šabatnoj večeri (nakon službe u sinagogi i paljenja svijeća).

Radni dio konferencije započinje u subotu 2. lipnja uvodnim predavanjem prof.dr. Nevena Budaka "Edukacija o Holokaustu ".

U panel diskusiji "Židovi u Evropi danas" sudjelovati će Max Arpels Lezer iz  Amsterdama, Hania Rosenberg iz Stockholma, Aleksandra Kopystynska iz Varšave i Melita Švob iz Zagreba.

Hana Arnold iz Izraela održati će predavanje "Židovi koji su spašavali Židove" - o novoj akciji Yad Vashema.Priređena je izložba knjiga i publikacija o Holokaustu i Židovima Hrvatske (Narcisa Potežica) i Izložba slika i fotografija o Holokaustu u Hrvatskoj (Mira Wolf) .

Sudjelovati će  Jevrejski istorijski  muzej iz Beograda svojim publikacijama  "Mi smo preživjeli"- 5 knjiga sjećanja,  neke prevedene  na engleski i  Memorijalni centar Jasenovac.

Uz  vodiče omogućeno je gostima razgledavanje Zagreba prije  svečane večere,  uz  muzički  program (Neven Tabaković) i plesni (Neda Wiesler) program.

Za učesnike su priređeni pisani materijali -sažeci predavanja  na engleskom i hrvatskom jeziku i dokumentacija o groblju žrtava logora Đakovo ,  koje će učesnici konferencije posjetiti u nedelju 3. lipnja.

Izvršni odbor evropske organizacije preživjelih Židova, (osnovane 2000. godine u Pragu), koja okuplja organizacije iz dvadeset zemalja održati će svoj redovni godišnji sastanak.


Predsjednik organizacije je Max Arpels Lezer, koji je i član Evropskog židovskog kongresa i Centralnog odbora Claims konferencije. Sekretar EUASa je dr. Melita Švob, predsjednica Organizacije preživjelih Holokausta u Hrvatskoj i potpredsjednica Svjetske federacije, koja je poduprla organiziranje ove konferencije,uz druge institucije i organizacije.

Napominjemo da su ova organizacija i njeno vodstvo upornom borbom uspjeli zaštiti prava preživjelih Židova iz  postkomunističkih istočno-evropskih zemalja i da se danas,  zajednički,  bori protiv rastućeg anti-semitizma u Evropi.


Posjeta   groblju u Đakovu, kroz  koje će ih provesti Lea Maestro (Sarajevo) i komemoracija ( rabin Luciano Moše Prelević) omogućiti će susrete sa preživjelim iz drugih država nekadašnje Jugoslavije .

Zatim  slijedi zajednički ručak kojeg  tradicionalno organizira Židovska općina Osijek (Drago Kohn) te razgledavanje  grada Osijeka ( vodi Darko Fisher) .

Na konferenciji će sudjelovati članovi nedavno osnovane  "Shoa Akademije" pri Židovskoj općini Zagreb,  kao i brojni istaknuti djelatnici  iz znanosti, kulture,  politike  i zaštite ljudskih prava .